Menu

Verslagen


Langkawi met Floor, Evelien, Martijn en Bowie.

22-12-2018

De oversteek van Port Dickson naar Pangkor, besluiten we te doen met een nacht erbij. Het blijkt een niet zo geweldige nacht te worden. Langs de kust zijn vele vissersboten, dat weten we, maar ongeveer 30% heeft AIS en ze maken er een sport van om het zeilboten moeilijk te maken. Dat doen ze soms door keihard op je af te sturen en op het laatste moment te wijken. Of het een doel heeft is ons onduidelijk, er wordt gezegd dat ze ons van de netten proberen weg te houden, maar dat klopt toch niet altijd met wat we zien gebeuren. Carlos van ‘Mirniy Okean’ roept ons op dat een (vissers)boot om hem heen cirkelt. Hij zeilt nu alleen en voelt zich wat bedreigd. We besluiten om naar elkaar toe te zeilen en gezamenlijk door te gaan. We passeren talloze vissersschepen, moeten af en toe een ruime bocht om ze heen maken en dan begint de wind en de regen op te zetten en daarmee de hoge golven…. We gaan door een flinke regenval, waarbij nauwelijks zicht, om boten heen (er liggen nogal wat containerschepen langs de kust voor anker) en hoog aan de wind om de eilanden heen. Carlos volgt ons en wanneer we bij Pangkor eiland zijn, duiken we een baai in. Even een paar uur slapen en bijkomen. Als we wakker worden blijkt de wind geheel gedraaid en liggen we op lager wal, dus we verplaatsen ons weer, maar komen dan wel op een prachtige plek terecht, waar Carlos met zijn drone beelden maakt (zie hieronder)

’s Avonds arriveert ook ‘Sail On Sailor’ en dan liggen we daar prachtig en gezellig. De volgende dag ook nog ‘Lisanne’ erbij. Waarbij we Mathijs, een Nederlandse crew van Lisanne, nog even spreken. Dan gaan we naar de marina waar onze ‘Blue Roger’ het water zal uit gaan, voor de antifouling van het onderwaterschip.

We liggen aan de steiger waarop ons achterschip naar de golven ligt, we hebben die nacht een enorm gebonk in de hele boot (de golven die op het achterschip komen), midden in de nacht, om 2 uur, besluit Frank dat we het schip gaan draaien…Terwijl het fors regent en iedereen slaapt, gooien Frank en San de trossen los en draaien midden in de marina de Blue Roger. Gelukkig komen er een tweetal beveiligers, die dit zagen gebeuren, even helpen met het aanpakken van de lijnen. Inderdaad wordt het bonken daarna veel minder en kan er worden geslapen!

De volgende dag gaan we met de hefwagen de kant op en wordt een dag later, in dan de brandende zon en hitte de boot schoon gemaakt en de dagen daarna van antifouling voorzien. Ook ‘Mirniy Okean’ en ‘Sail On Sailor’ zijn ondertussen in de marina en ‘Mirniy Okean’ staat een dag later naast ons op de kant. Aangezien Victoria en Allan naar Tasmanië terug gaan, zijn zij hun vriezer aan het legen en dat betekent voor Carlos en voor ons dat we drie dagen achter elkaar bij hen op de boot eten. Natuurlijk maakt Carlos Spaanse paëlla en brengen wij ook wat mee. Heel gezellige avonden!

       

Als we weer het water in gaan, is het de 26e en komt Evelien vanuit Kuala Lumpur, waar ze de dag daarvoor als is geland, naar Pangkor. We halen haar op samen met James, de eigenaar van de marina, die ons zeer geholpen heeft met alles. Wat geweldig om haar weer te zien! en wat is ze lang in vergelijking met alle mensen hier om ons heen. Ze heeft vlak daarvoor haar eerste echte kickbox wedstrijd gedaan, en we waren van de beelden zeer onder de indruk. Nu is ze in Maleisië!

We vertrekken dan de volgende dag met afscheid nemen van Victoria en Allan en van Carlos, weer naar de mooie ankerplek van eerder en vervolgens  gaan we naar Penang, waar de bekende stad Georgetown is. We overnachten eerst bij het kleine eilandje voor Penang en gaan dan de volgende ochtend onder de 2 bruggen door (beiden 28 meter) naar Penang. Er zijn maar enkele ankerplaatsen rond het eiland, en door ondiepte zijn de marina’s niet altijd te bereiken. We ankeren tenslotte bij de “Junk Anchorage” Vlakbij het centrum van Georgetown maar vol met junk, afval. We kunnen ook niet met ons dincky naar de wal, maar moeten een taxibootje bellen. We gaan die ochtend met z’n drieën Georgetown in en lopen langs het oude fort, neoklassieke Engelse gebouwen en langs het centrum met de oude straatjes en vele tempels. Chinees, Hindoeïstisch of Islamitisch. Na een lange wandeldag gaan we terug naar de boot, maar dan geeft Evelien aan dat ze toch echt nog wil trainen vandaag en dat ze op zoek gaat naar een gym. Dus ze gaat de kant weer op. Later krijgen we een whatsapp dat ze ook met een nieuw gemaakte vriendin nog wat gaat eten, en dat ze daarna weer terug komt. Dat heeft ze allemaal snel voor elkaar! Later blijkt onze Junk Anchorage ’s avonds niet zo goed bereikbaar, maar we lossen het op! 

   

Dan gaan we door naar Langkawi, het noordelijkste eiland van Maleisie aan de westkust. Een oversteek van opnieuw één dag en we komen om 17 uur aan in Kuah, de hoofdstad. We ankeren voor de stad en kunnen nog net op tijd naar de douane, want we moeten hier inklaren. De vriendelijke man van de immigratie verteld ons dat we alleen immigratie klaar zijn.

En dan komen op 2 december Floor, Martijn en (klein)zoon Bowie naar Langkawi! We wachten ze op bij de ferrie. Frank is ontroert z’n kleinzoon te zien en natuurlijk superblij met nu ook Floor en Martijn aan boord. We liggen dan 2 dagen in de marina, de Royal Langkawi Yacht Club, waar een zwembadje bij is, leuk voor Bowie. Hij is met allen vaak in het zwembandje. En Evelien gaat af en toe naar een gym in de buurt om te trainen.

Daarna gaan we in etappes het eiland rond. We zien hoe prachtig de hoge rotspartijen zijn en de natuur is echt schitterend. Het water is helaas niet erg helder, waardoor zwemmen wat minder aantrekkelijk wordt. Gelukkig kunnen we wel bij onze eerste stop naar een prachtig strandje. Sandra is bang voor de apen die hier voorkomen, en we zien ook een aap in de verte, maar hebben we ze verder niet gezien. We vieren met z’n allen Sinterklaas, inclusief prachtige gedichten van Floor en Martijn. 

   

Martijn en Floor nemen ook een deel van het zeilen op zich, het is prachtig weer en dat maakt het helemaal heerlijk. We gaan naar het noordelijke strand, waar we zwemmen aan het strand en ook nog cocktails drinken met Adib, een oude bekende van ons, die we ooit in Panama leerde kennen en die met zijn Bavaria  uit Dubai de wereld rond vaart.

   

Na Sandra’s verjaardag te hebben gevierd komen we vervolgens bij de ‘hole in the wall’ wat een mooie ingang vanaf de zee naar de rivier is in een national park. Het is een prachtige omgeving en het is bijzonder om de rivier op te varen. Het is echter wel helemaal vol met kleine bootjes die toeristen rond varen met hoge snelheid. Evelien, Martijn en Floor gaan eerst met de dinky varen en bekijken de rivier en Frank en Sandra passen op Bowie. Later kijken zij ook nog. We besluiten wel om weer te vertrekken en ergens anders te gaan ankeren. De rivier is druk en gezien de mangrove vast vol met muggen. We gaan verder rond het eiland en en komen bij een prachtige ankerplaats, waar we de volgende morgen de verjaardag van Bowie vieren! Frank maakt in de stuurkuip een zwembadje door de afvoergaten vol te stoppen met doeken. Bowie vindt het prachtig. Hij geniet van met water spelen, ook van de wijnkoeler in de tafel wordt een visemmer gemaakt!

     

 

Dan weer terug naar Kuah, waar we ’s avonds eten bij een geweldig chinees straat restaurant! En aan boord wordt een dag later Floors verjaardag gevierd, het is een echte feestweek. Floor, Martijn en Evelien gaan deze dagje scooters huren en daarmee rond het eiland. Opa past op! Wat een ervaring en big testcase!

   

Helaas gaat de laatste dag er iets mis met de pomp van het vuilwatersysteem in de boot, de pompkleppen blijken na 4 jaar geheel versleten en Frank moet aan het werk. Gelukkig heeft hij een schoonzoon aan boord en hij geeft aanwijzingen terwijl Martijn met zijn handen in de poep staat om de kleppen te vervangen. (Big testcase!) Vies werk, en Martijn doet het geweldig, met geduld wordt het kleppensysteem vervangen, het ging niet in één keer goed, dus kost echt beiden moeite. Frank vindt zijn schoonzoon nu helemaal  een topper als het allemaal voor elkaar is!!

De 10e december vertrekken Floor, Martijn en Bowie weer. Wat was het gezellig aan boord en wat was het heerlijk Bowie een beetje te leren kennen!

   

Met Evelien gaan we naar Rebak Marina, een andere marina van het eiland Langkawi, waar we bij de rally terecht komen, en heel veel bekenden terug zien. Terwijl Evelien een les Mai Tai neemt gaan Frank en Sandra nog een tour rond het eiland nemen met de rally. In de bus wordt met name gewaarschuwd voor de apen op Langkawi, niet te dicht bij komen , ze kunnen erg agressief zijn (er werd aan boord geopperd  dat Sandra overdreven reageerde op de apen). Wij maken gebruik van het moment en gaan met de cable car naar het hoogste punt van Langkawi en lopen over de mountain bridge, best spannend en hoog! Een laatste avond met Evelien en de rally, en dan hebben we ook nog weer wat Maleis dansen erbij, en gelukkig moeten we weer mee dansen met de groep, we zijn het nog niet verleerd! We brengen Evelien de 13e naar het vliegveld en dan is zij weer op weg naar Nederland en zijn we weer met z’n tweeën aan boord! Het was een heerlijke tijd en we zijn het erover eens dat Langkawi een geweldige keuze was om de familie aan boord te hebben.Blue Roger Blogs

01-06-2019 - Aankomst
25-05-2019 - Stoomschip Blue Roger
12-05-2019 - Terug in Spanje en Portugal
29-04-2019 - Met grote snelheid door de Middellandse Zee
19-04-2019 - Blue Roger terug in de Middellandse Zee
04-04-2019 - Terug in de Rode Zee, naar Suez.
09-03-2019 - Rode Zee
21-02-2019 - Van India naar Djibouti
03-02-2019 - Oversteek naar India
30-01-2019 - Thailand, één van de vele ware verhalen.
22-01-2019 - Mooi Thailand
09-01-2019 - Thailand, blog volgt over enige tijd.
26-12-2018 - Het ware verhaal op Langkawi.
22-12-2018 - Langkawi met Floor, Evelien, Martijn en Bowie.
14-12-2018 - Singapore en Maleisië
27-11-2018 - Eind van de Indonesië rally.
06-11-2018 - Het verhaal aan boord van Jan Willem en Marleen.
30-10-2018 - Belitung & Bangka
21-10-2018 - De orang-oetan
15-10-2018 - Bali en Bawean
12-10-2018 - Een droomreis. (Het ware verhaal van Ariëtte)
21-09-2018 - Flores, Sumbawa en Lombok
29-08-2018 - Het eiland Buton, Celebes.
21-08-2018 - Tifu op het eiland Buru
16-08-2018 - Spice Islands
03-08-2018 - Naar Indonesië
19-07-2018 - Op naar T.I.(Thursday Island)
14-07-2018 - Cairns
16-06-2018 - Whitsunday Islands en Magnetic Island.
04-06-2018 - Op weg naar de Whitsunday Islands
04-06-2018 - Het (ware) verhaal van Marjan en Theun.
22-05-2018 - In noordelijke richting langs de kust richting Fraser Island
14-05-2018 - Reparaties aan boord, familie aan boord
06-05-2018 - We are back!
03-11-2017 - Australië !
17-10-2017 - Nieuw Caledonië
05-10-2017 - Bula !
28-09-2017 - Het ware verhaal, deel 3;)
22-09-2017 - Tonga en naar Fiji
10-09-2017 - Walvissen
28-08-2017 - Oversteek van Bora Bora naar Niue.
15-08-2017 - De Society Islands (deel 2)
10-08-2017 - Society eilanden (deel 1)
24-07-2017 - Overtocht Tuamotus met gebroken verstaging
03-07-2017 - Markiezen
23-06-2017 - Pacific
20-05-2017 - Wachten in Panama
05-05-2017 - Cartagena
26-04-2017 - we staan in Zilt Magazine
24-04-2017 - Curacao
28-03-2017 - Naar de ABC eilanden
10-03-2017 - Naar het zuiden
25-02-2017 - Guadeloupe
12-02-2017 - St Kitts, Nevis en Antigua
30-01-2017 - Ontmoetingen
16-01-2017 - Het ware verhaal (deel 2)
15-01-2017 - Van Dominica en Guadeloupe naar Sint Maarten
11-01-2017 - Klussen op Martinique
03-01-2017 - In de Caribbean: Barbados en St Lucia
24-12-2016 - De oversteek over de Atlantische oceaan (4-21 december)
03-12-2016 - Voorbereidingen oversteek Atlantische oceaan
27-11-2016 - Tenerife en La Gomera
22-11-2016 - Het ware verhaal.... ;-)
19-11-2016 - De Canarische eilanden
11-11-2016 - De oversteek naar de Canarische eilanden
06-11-2016 - We pakken het weer op.
19-10-2016 - Een zwarte dag
05-09-2016 - In de Spaanse ria's
01-09-2016 - De eerste oversteek
28-08-2016 - Het buitenboord motortje
24-08-2016 - Kennismaking met Zuid Engeland
19-08-2016 - De eerste dagen
14-08-2016 - we zijn vertrokken
04-08-2016 - we maken plannen om te vertrekken
26-07-2016 - Huwelijksreis


Onze positie