30-10-2018
De oversteek naar Belitung was er een van 2 nachten op zee. Het was een interessante overtocht met weinig wind, vele ondieptes waar je de waypointen tussendoor moet zetten en donkere boten met sleep zonder AIS. Ondanks dat Frank op een niet zo ideaal moment tijdens de wacht indutte hebben we weer een goede overtocht gehad. Bij aankomst op de ankerplaats van Bilitung, zijn we de eersten van de rally. Wel liggen er al 2 grote Oysters. en even later komt ook 'Sail on Sailor' erbij liggen. Er is veel swell (veel geklots) maar de omgeving is prachtig, met grote keien langs de kust en de strandtentjes met Bintang (het Indonesische bier, gelijkend Heineken) is ruim voorradig. En ook bij Victoria en Allan ‘Sail on Sailor’ is het rond borreltijd heel gezellig. De Amerikanen van “il Sogno’ vragen ons mee voor een etentje aan het strand, deels omdat Frank zijn gebroken kroon zo perfect heeft geplakt, dat zijn voortand nog steeds goed is.
We gaan Jan Willem en Marleen ophalen van het vliegveld, die zijn dan al een weekje op Sumatra geweest en zeilen 2 weken met ons op onze ‘Blue Roger’. Ze zijn ervaren zeilers, dus dat is ook leuk. We hopen dat er wat wind zal komen.
Na aankomst gaan we van het vliegveld naar de boot, en vervolgens naar de kant voor een drankje en een hapje. Jan Willem en Marleen worden meteen meegenomen in de rally, ze maken kennis met Hugh en Priscilla van ‘Anemos’ en we eindigen met z’n zessen al dansend bij de live muziek op het festival terrein. Frank gaat echt uit z’n dak en staat met Hugh “We are sailing” van Rod Steward op het toneel ten gehore te brengen. Een dag later is de openingsceremonie met toespraken (gelukkig relatief kort) en opnieuw dansen, in de ochtend. Frank en Sandra krijgen nog het nieuwe t-shirt aangeboden van de burgemeester van het dorp, en daarna is er een Chinese dans. Op Belitung wonen vooral mensen van oorsprong uit Maleisië(Maleiers) en Chinezen. De cultuur is dus ook gemengd. ’s Middags regent het pijpestelen, heel veel water komt er naar beneden samen met lichtflitsen. We gaan met de mensen van de rally in een eettentje zitten en Jan Willem en Marleen maken nog meer kennis met de andere rallymensen. ’s Avonds nemen ze ons mee naar een hele heerlijke eettent verderop, terwijl de regen maar blijft komen.
De rally-dag bestaat uit het zien van de tinmijnen, die niet meer in gebruik zijn hier. Daarna gaan we naar een high school, waar behalve traditionele dans ook tot de verbijstering van alle rally mensen zeer militair wordt gedanst, inclusief nadoen van een executie. De kinderen van de school zelf zijn lief en enthousiast en laten Marleen en Sandra hun klaslokaal zien, maar weten eigenlijk niet goed wat ze ons moeten vragen. Wel willen ze natuurlijk een selfie met ons maken. Daarna gaan we met z’n allen eten. Opnieuw zittend op de grond, wat Frank echt niet fijn vindt, maar het eten is dit keer boven verwachting. Na nog een stop bij een traditioneel huis, waar we allemaal Nederlandse foto’s vinden uit de koloniale tijd, willen Frank, Sandra, Marleen en Jan Willem nog wel naar het plaatselijke museum. We worden met z’n vieren, onder politie begeleiding, met een bus gebracht en gehaald. Er zijn prachtige schaalmodellen van de tinmijnen, maar er is niets vertaald vanuit het Indonesisch en hoewel Frank dol is op musea, is hij nu toch vrij snel klaar. Later een interessante stop bij een werf die houten Indonesische vissersschepen maakt, eindigen we de dag met een diner in de buitenlucht. Compleet ook weer met live muziek en karaoke.
We vertrekken de volgende dag richting Bangka Zuid. Er is weinig wind en besluiten het in verschillende etappes te doen. We gaan eerst naar de toeristische attractie van het eiland Bilitung, de Nederlandse vuurtoren die er in 1882 is neergezet.
Jan Willem is in z’n element op de boot, hij geniet, onderwijst ons met ISailor en zet de koers uit naar de volgende ankerplaatsen. Het voor ons onbekende ISailor is hier in Indonesië veel nauwkeuriger. De eerste van 2 plekken waar we op weg naar Bangka Zuid zullen ankeren. De eerste dag helaas weinig wind, maar wel genieten van de prachtige omgeving. We liggen in een mooie baai achter de riffen, onder een heldere hemel. De volgende dag is er wel wat wind en we zeilen prachtig richting een volgend eiland, waar we ook weer achter een rif liggen. We blijken tot onze verbazing op een soort snelweg voor vissersboten terecht te zijn gekomen, rond 16-17 uur passeren hier tientallen schepen op weg naar hun visgronden. Ze zien nooit zeilboten liggen op die plek en ze komen allemaal even kijken en zwaaien naar ons. Rond de schemer zijn er zeker 30 schepen die naar squid en garnalen vissen ons gepasseerd.
foto: Jan Willem zwemmend in de Java zee bij zonsondergang
De 3e dag van de oversteek konden we gelukkig ook zeilen en we gaan door een ondiepe passage met talloze FAD’s (fish attraction defices) door een waanzinnig landschap van eilanden naar Zuid Bangka. Daar aangekomen liggen we met 5 zeilboten voor de volgende rally-stop. Het dorpje is een vissersdorp, wat er erg arm uit ziet, de huizen staan weer voor een deel in het water. We proberen wat eten te kopen voor aan boord, maar er is niet veel in de winkel van wat we willen hebben. De guide’s willen ons zo graag helpen dat ze ons naar een strandje brengen, mooi uitzicht maar helaas weer overal plastic….
De openingsceremonie is prachtig met veel traditionele dansen, vooral van kinderen, natuurlijk worden we weer allemaal gevraagd om te dansen op de muziek. De toespraak is van de regent van Zuid Banka, die het voor de gasten in het Engels doet (uitzonderlijk in Indonesië). We worden neergezet naast hem en zijn vrouw, die een jaar in Delft heeft gestudeerd, en eten op de grond gezamenlijk.
Daarna besluiten we naar het stadje Toboali te gaan met vervoer, het blijkt een hele bus te worden voor ons 8-en. We zien de tinmijnen waar nog gewerkt wordt onder vreselijke omstandigheden, het lijkt wel begin vorige eeuw. We zien de peper plantages, de resten van een Nederlands fort, totaal overwoekerd door wortels van grote bomen en als laatste gaan we naar de beroemde rotsen, die ‘starfruit’ genoemd worden, vanwege de vorm.
Daarna wordt er nog gestopt voor de supermarkt en voor wie het wil, het kopen van kleding. Jan Willem, die niet weg te slaan is bij de Indonesische overhemden, scoort een overhemd. ’s Avonds hebben we het ‘gala’diner, het blijkt dat we allemaal een kartonnetje met eten krijgen, rijst met vis, en natuurlijk wordt er live muziek gemaakt en moet er worden gedanst.
Het dansen en zingen is duidelijk belangrijk in de cultuur, overal waar we komen worden we gevraagd samen te dansen en te zingen (karaoke), voor de Indonesische mensen betekent dit gastvrijheid en verbondenheid. Net zoals samen eten wordt gezien als verbondenheid.
Vroeg vertrekken we de volgende dag met alle 5 schepen naar het noorden. We gaan naar Noord Bangka. Er is weer weinig wind maar we kunnen toch redelijk zeilen, halverwege besluiten we met z’n vieren richting de kust te gaan, het is hier zo ondiep dat je overal je anker kan uitgooien en bij de boot zwemmen we en lunchen we. Daarna weer door en ’s avonds hetzelfde ritueel, anker uit, zwemmen rond de boot en borrelen/eten. De volgende dag weer weinig wind, Frank en Jan Willem besluiten de spinaker op te tuigen en na enige tijd staat die prachtig en kunnen we het hele stuk zeilen tot aan Noord Bangka, bij het strand van het resort Tanjung Pesona. Bij aankomst staat er wind recht op het strand en is er een enorme golfslag. Alle boten die voor anker liggen staan te stuiteren voor de kust, je kan bijna je dinghy niet in en uit stappen, zo erg is het, en we worden er bijna een beetje misselijk van. We besluiten nog even naar de kant te gaan, het was al schemerig, dus niet de beste mogelijkheid om droog over te komen. Bij het aan land komen helpen zo’n 6 jonge jongens, maar ze zien ons te laat en wij schuiven zijdelings, met een grote golf binnen krijgend, het strand op. Kletsnat gaan we op zoek naar het restaurant van het resort, waar we Lars en Maria treffen, en we eten gezamenlijk wat. Terug naar de boot was nog erger, met 6 jongetjes wordt geprobeerd de boot recht te houden bij weg gaan, we worden totaal overspoelt met golven. Gas geven en weg…naar de boot, het opstappen op de Blue Roger was ook niet heel gemakkelijk en het dinghy achter de boot ophangen ging niet, dus die hobbelde met een lange lijn achter de Blue Roger. De nacht is heel onrustig, we bewegen alle kanten op. ’s Morgens komt Jan Willem naar boven en heeft een grote wond op zijn voorhoofd… ook al is het een beter verhaal dat hij zou zijn aangevallen door een haai, het blijkt dat zelfs de boeken uit de planken zijn gestuiterd en op zijn hoofd terecht zijn gekomen. Die ochtend vertrekken er maar liefst 7 zeilboten, want deze plek is te erg. Het blijkt echter wel dat de swell aan het afnemen is, en er zijn boten die blijven liggen maar ook mensen die de keuze maken een paar dagen in het resort te gaan. Zo ook wij, we boeken voor een paar dagen en het is heerlijk weer eens aan land te zijn en het strandje waar we vanuit de kamer heel makkelijk naartoe lopen is prachtig en heerlijk om te zwemmen.
We hebben aan het strand een dag met openingsceremonie, dans, zang en gezelligheid. De dag daarna is de rallydag, waarbij dit ‘city tour’ genoemd wordt. We gaan naar een gigantische Chinese tempel, die daar staat sinds 2015, heel indrukwekkend gebouw. Daarna werden we naar een pretpark gebracht, met een verschrikkelijke trieste dierentuin, met opgesloten apen en vogels in piepkleine kooitjes, je kon ze zien huilen… Na een kort bezoek aan een rubberplantage, dan ook een bezoek aan het strand met winkeltjes en schildpad rehab. Verplicht worden we vervolgens ook naar 2 andere strandtenten gebracht waar we wat moeten drinken. We voelen ons zeer gebruikt door de organisatie, wij hadden een toeristische ‘city tour’ verwacht, maar worden gebruikt door de plaatselijke uitbaters om overal langs te gaan, ongetwijfeld wordt dit gesponsord.
Dan is het de laatste dag van Marleen en Jan Willem bij ons, na nog heerlijk zwemmen in de Java Zee vertrekken zij weer richting Nederland. We hebben het super gezellig gehad. Jan Willem bevorderde Frank tot Bierfeut en we hebben met hen “Bintang tijd” ingevoerd, met af en toe iets teveel bier en af en toe hebben ze moeten denken dat het meer dansen dan zeilen was. Heerlijk zwemmen vanaf de boot. Ook helaas iets te weinig wind, maar wel heerlijk gezeild! En vooral het zetten van de spinaker was een feest. Goede reis terug!!
01-06-2019 - Aankomst
25-05-2019 - Stoomschip Blue Roger
12-05-2019 - Terug in Spanje en Portugal
29-04-2019 - Met grote snelheid door de Middellandse Zee
19-04-2019 - Blue Roger terug in de Middellandse Zee
04-04-2019 - Terug in de Rode Zee, naar Suez.
09-03-2019 - Rode Zee
21-02-2019 - Van India naar Djibouti
03-02-2019 - Oversteek naar India
30-01-2019 - Thailand, één van de vele ware verhalen.
22-01-2019 - Mooi Thailand
09-01-2019 - Thailand, blog volgt over enige tijd.
26-12-2018 - Het ware verhaal op Langkawi.
22-12-2018 - Langkawi met Floor, Evelien, Martijn en Bowie.
14-12-2018 - Singapore en Maleisië
27-11-2018 - Eind van de Indonesië rally.
06-11-2018 - Het verhaal aan boord van Jan Willem en Marleen.
30-10-2018 - Belitung & Bangka
21-10-2018 - De orang-oetan
15-10-2018 - Bali en Bawean
12-10-2018 - Een droomreis. (Het ware verhaal van Ariëtte)
21-09-2018 - Flores, Sumbawa en Lombok
29-08-2018 - Het eiland Buton, Celebes.
21-08-2018 - Tifu op het eiland Buru
16-08-2018 - Spice Islands
03-08-2018 - Naar Indonesië
19-07-2018 - Op naar T.I.(Thursday Island)
14-07-2018 - Cairns
16-06-2018 - Whitsunday Islands en Magnetic Island.
04-06-2018 - Op weg naar de Whitsunday Islands
04-06-2018 - Het (ware) verhaal van Marjan en Theun.
22-05-2018 - In noordelijke richting langs de kust richting Fraser Island
14-05-2018 - Reparaties aan boord, familie aan boord
06-05-2018 - We are back!
03-11-2017 - Australië !
17-10-2017 - Nieuw Caledonië
05-10-2017 - Bula !
28-09-2017 - Het ware verhaal, deel 3;)
22-09-2017 - Tonga en naar Fiji
10-09-2017 - Walvissen
28-08-2017 - Oversteek van Bora Bora naar Niue.
15-08-2017 - De Society Islands (deel 2)
10-08-2017 - Society eilanden (deel 1)
24-07-2017 - Overtocht Tuamotus met gebroken verstaging
03-07-2017 - Markiezen
23-06-2017 - Pacific
20-05-2017 - Wachten in Panama
05-05-2017 - Cartagena
26-04-2017 - we staan in Zilt Magazine
24-04-2017 - Curacao
28-03-2017 - Naar de ABC eilanden
10-03-2017 - Naar het zuiden
25-02-2017 - Guadeloupe
12-02-2017 - St Kitts, Nevis en Antigua
30-01-2017 - Ontmoetingen
16-01-2017 - Het ware verhaal (deel 2)
15-01-2017 - Van Dominica en Guadeloupe naar Sint Maarten
11-01-2017 - Klussen op Martinique
03-01-2017 - In de Caribbean: Barbados en St Lucia
24-12-2016 - De oversteek over de Atlantische oceaan (4-21 december)
03-12-2016 - Voorbereidingen oversteek Atlantische oceaan
27-11-2016 - Tenerife en La Gomera
22-11-2016 - Het ware verhaal.... ;-)
19-11-2016 - De Canarische eilanden
11-11-2016 - De oversteek naar de Canarische eilanden
06-11-2016 - We pakken het weer op.
19-10-2016 - Een zwarte dag
05-09-2016 - In de Spaanse ria's
01-09-2016 - De eerste oversteek
28-08-2016 - Het buitenboord motortje
24-08-2016 - Kennismaking met Zuid Engeland
19-08-2016 - De eerste dagen
14-08-2016 - we zijn vertrokken
04-08-2016 - we maken plannen om te vertrekken
26-07-2016 - Huwelijksreis