Menu

Verslagen


Spice Islands

16-08-2018

The spice islands

of 

“You are from Hoorn?… that’s the place where the statue of mister Coen is…!”

De overtocht naar Banda was rustig. De hele nacht zagen we één ander vissersschip, die we goed konden omzeilen. We voeren met 3 zusterschepen op, een Deen, een Zweed en wij. Aangekomen op de Banda eilanden valt van verre de vulkaan al op, die torent boven de andere eilanden daaromheen uit. We gaan naar de ankerplaats waar al vele andere schepen uit de vloot liggen. 12 meter diepte, prachtig.

We gaan nog even aan land die dag, we lopen nog wat door het dorp wat heel druk is en vele straten heeft met brommertjes. Auto’s zijn hier niet. We lopen door de straatjes, bekijken het vergane fort Nassau, waar nu de kinderen sporten naast de kanonnen en bekijken de mensen. We drinken een biertje ‘Bintang’ in een wat koloniaal hotel met vergane glorie, en komen daar de eerste mensen van de rally weer tegen.

De volgende dag komen we aan land en het blijkt allemaal heel goed geregeld. Abba, de plaatselijke gids, maar ook blijkt later, de plaatselijke rijkste man, staat de  boten op te wachten. We kunnen allerlei tours doen, Indonesisch eten, film kijken, kookles nemen etc etc. We kiezen voor de ‘spice tour’ want deze Banda eilanden zijn lang door Nederland geregeerd vanwege de kruiden nootmuskaat, kruidnagel en kaneel, wat hier vandaan komt. Nederland is er in de gouden eeuw schatrijk van geworden. We begrepen al dat nootmuskaat zo gewild was in de 17e eeuw omdat het een geneesmiddel zou zijn tegen de pest ‘de zwarte dood’ en we willen hier wel wat meer van weten.

We gaan eerst met Lars van ‘Alexandra’ naar het  zuidelijke eiland. Daar komen niet zoveel toeristen en Sandra laat een klein jongetje heel erg hard huilen om de foto die ze van hem maakt. Hier zijn de nootmuskaat ‘nutmeg’ bomen en we hebben een eerste kennismaking.

    

foto's: nutmeg (nootmuskaat zo van de boom), jongetje

’s Avonds is er een film over de geschiedenis van de Banda eilanden en een diner. We dineren eerst gezellig aan een ‘Europese’ tafel en wanneer we denken dat de film start komt er een vrouw met een powerpoint presentatie om te vertellen dat alle boten die op onze anchorage liggen, bovenop het koraalrif liggen en of die even willen gaan liggen op een andere plaats (waar de diepte ongeveer 30-50 meter is) Er wordt met ongeloof geluisterd, de government van Indonesië heeft deze plaats zojuist uitgeroepen tot ‘protected area’ maar hebben duidelijk niet overlegd met de government van toerisme of maritieme zaken. Er volgt wat discussie maar er zijn later geen boten verlegd. Dan begint de film…. Het is een BBC documentaire en speelt zich allemaal af rond 1600 toen de Nederlanders de baas waren op de Banda eilanden, omdat ze veel konden verdienen aan de nootmuskaat en kruidnagel welke bomen voornamelijk in grote hoeveelheden op de Banda eilanden aanwezig waren. Er kwam een opstand van de bevolking (nadat ze eerst de Nederlanders die er waren hadden vermoord) en de Nederlanders hebben deze opstand met als gouverneur VOC Jan Pieterszoon Coen tegen gegaan door, volgens de documentaire, 14.000 mensen van de plaatselijke bevolking te vermoorden. 1000 mensen zijn ontkomen aan deze slachting. De nootmuskaat heeft daarna zeer veel rijkdom aan de Nederlanders gegeven. In de film wordt door een man uit Banda gesnikt als het om deze daad van de Hollanders gaat. Wij, als enige aanwezige Hollanders, worden bekekenen alsof we persoonlijk verantwoordelijk zijn voor  deze daden. Als later de eigenaar van het hotel naar ons toekomt, blijkt dat dit de man is, die in de film zo gesnikt heeft, en zegt hij tegen ons, “ahhh you are from Belanda….where are you from?” “We are from Hoorn” ….. “But Hoorn…. that is the place where the statue is from mister Coen…..” Hij kijkt ons aan en dan… “ Ahhh … that is a long time ago, you are welcome now….”  Het stel van ‘Raya’ kijkt ons grinnikend aan “Well… happy we are from England, it is not so good for you Dutch now”.  Ook de dag daarna komt de Duitser van ‘Elan’ met een grote lach naar ons toe “Did you sleep last night Frank? It was really very bad for you.”

We gaan op de ‘spice tour’. Met een bootje naar het zuideiland waar de meeste nootmuskaat bomen zijn. Hier leefden in de 17e eeuw en daarna de perkeniers die heersten over de nootmuskaat plantages. We horen over de eeuwenoude amandelbomen die honderden meters hoog zijn, en hun noten laten vallen. In hun schaduw staan de nootmuskaat bomen die vruchten opleveren, waarbij de noot de nootmuskaat is, maar daaromheen (het rode deel) de foelie en de vruchten daar omheen, zijn goed voor jam en snoep.

De kruidnagel boom, waar je ook de bladeren van kan proeven en die naar kruidnagel smaken. En de kaneelboom, waar de bast van de boom wordt afgehaald, en die bast kan je eten en smaakt naar kaneel. Er zijn ook nog andere kruiden zoals het citroengras. Het is super interessant, en vooral als je weet dat dit in de 16e-17e eeuw goud betekende voor de Nederlanders. Bij het terug gaan komt Frank een verre voorouder tegen op een grafsteen. “Albert Mulder”, de naam Mulder blijkt nog op het eiland voor te komen horen we daarna bij een Indonesiër.

   

     

We gaan later die dag naar het grote Nederlandse fort ‘Belgica’ en daarna naar het prachtige hotel daarnaast, en we ontdekken dat Abba de rijke eigenaar is. We gaan daar eten en komen een heel leuk Nederlands gezin tegen uit Driebergen, waarbij de vrouw Indonesische roots heeft en het eiland van haar grootouders gaat bezoeken.

      ( foto's:fort Belgica)

We besluiten dat we de vulkaan willen beklimmen. Niet op 5 augustus, Franks verjaardag. Maar een dag later. Op de 5e gaan we naar het kleine museum in Banda. We ontdekken nu dat het verhaal van Jan Pieterszoon Coen toch iets genuanceerder is dan in de documentaire. Na het vermoorden van de Nederlanders op Banda in 1621 komt er een aantal schepen van de VOC terug naar de elanden van Banda. Ze willen de monopolie over de  eilanden. In naam van Coen worden de 44 leiders door Japanse Samurai onthoofd. Daarna zal nog veel van van de inheemse bevolking sterven, voor een deel door de Hollanders maar vooral ook veel door ziekten die de Hollanders meenemen. Er  blijft maar weinig van de oorspronkelijke bevolking in leven en de Nederlanders halen grote groepen Indonesiërs van Java om te werken op de plantages. Het naast gelegen eiland Run, waar de Engelsen hun eerste kolonie hebben, ruilen de Nederlanders met de Engelsen tegen een ‘waardeloos stuk bebouwde grond’ wat Nederland ‘Nieuw Amsterdam’ had genoemd. De Engelsen noemen het naar York: ‘New York’. Voor de Nederlanders in die tijd een geweldige ruil, het heeft ze de monopolie over de nootmuskaat opgeleverd. Frank krijgt nog een discussie met een Amerikaan uit Manhattan, omdat Frank zegt dat het een geweldige ruil was destijds, hoe kan hij dat nou zeggen over het fantastische Manhattan. Later heeft dezelfde man een afgebroken kroon van zijn voortand en wordt Frank gevraagd of hij kan helpen. 

Waarom was nootmuskaat, wat we nu alleen nog maar kennen voor over de bloemkool, nu goud waard in die tijd? Het was een medicijn, onder andere tegen de pest, voor wel 180 ziektes, maar vooral een genotsmiddel, zoals nu alcohol of koffie. zelfs is het in grote hoeveelheden een drug.  Het eten van deze noot geeft hallucinaties, maar met wel heel veel bijwerkingen. Nooit geweten!

6 augustus staan we om 6.30 uur onderaan de vulkaan om deze in de vroege ochtend, wanneer het nog niet warm is, te beklimmen. We waren gewaarschuwd, dat het recht omhoog gaan was. Maar het blijkt een helse tocht te worden. Recht omhoog, maar vooral met allerlei los gesteente op het pad. Omhoog was al moeilijk, één stap omhoog en een halve glijdend terug. zwoegend door de moeilijk toegankelijke steile paden, half overwoekerd door tropisch regenwoud en hoge varens en grassen. We halen in ruim 2 uur de 600 meter hoge top, en zijn daar gelukkig mee. De terugtocht is nog zwaarder, glijden over het losse vulkaangrind en de losse stenen, zonder grip, gaat Sandra meerdere keren onderuit, en scheurt Frank zijn broek. Geen aanrader, hier kan je makkelijk wat breken. Helemaal uitgeput komen Frank en Sandra om een uur of 12 weer beneden. Later geeft Frank ook nog aan dat er giftige slangen zouden zijn, als we dat hadden geweten.

   

De ochtend voor vertrek heeft Frank nog een tandartsklus te doen op de boot, de Amerikaan wordt met behulp van Franks tandarts spullen en een Black en Decker boormachine weer voorzien van zijn gebroken kroon.

Daarna gaan we op weg naar het eiland Buru, naar het onbekende plaatsje Tifu.

'Best friends'

 



Blue Roger Blogs

01-06-2019 - Aankomst
25-05-2019 - Stoomschip Blue Roger
12-05-2019 - Terug in Spanje en Portugal
29-04-2019 - Met grote snelheid door de Middellandse Zee
19-04-2019 - Blue Roger terug in de Middellandse Zee
04-04-2019 - Terug in de Rode Zee, naar Suez.
09-03-2019 - Rode Zee
21-02-2019 - Van India naar Djibouti
03-02-2019 - Oversteek naar India
30-01-2019 - Thailand, één van de vele ware verhalen.
22-01-2019 - Mooi Thailand
09-01-2019 - Thailand, blog volgt over enige tijd.
26-12-2018 - Het ware verhaal op Langkawi.
22-12-2018 - Langkawi met Floor, Evelien, Martijn en Bowie.
14-12-2018 - Singapore en Maleisië
27-11-2018 - Eind van de Indonesië rally.
06-11-2018 - Het verhaal aan boord van Jan Willem en Marleen.
30-10-2018 - Belitung & Bangka
21-10-2018 - De orang-oetan
15-10-2018 - Bali en Bawean
12-10-2018 - Een droomreis. (Het ware verhaal van Ariëtte)
21-09-2018 - Flores, Sumbawa en Lombok
29-08-2018 - Het eiland Buton, Celebes.
21-08-2018 - Tifu op het eiland Buru
16-08-2018 - Spice Islands
03-08-2018 - Naar Indonesië
19-07-2018 - Op naar T.I.(Thursday Island)
14-07-2018 - Cairns
16-06-2018 - Whitsunday Islands en Magnetic Island.
04-06-2018 - Op weg naar de Whitsunday Islands
04-06-2018 - Het (ware) verhaal van Marjan en Theun.
22-05-2018 - In noordelijke richting langs de kust richting Fraser Island
14-05-2018 - Reparaties aan boord, familie aan boord
06-05-2018 - We are back!
03-11-2017 - Australië !
17-10-2017 - Nieuw Caledonië
05-10-2017 - Bula !
28-09-2017 - Het ware verhaal, deel 3;)
22-09-2017 - Tonga en naar Fiji
10-09-2017 - Walvissen
28-08-2017 - Oversteek van Bora Bora naar Niue.
15-08-2017 - De Society Islands (deel 2)
10-08-2017 - Society eilanden (deel 1)
24-07-2017 - Overtocht Tuamotus met gebroken verstaging
03-07-2017 - Markiezen
23-06-2017 - Pacific
20-05-2017 - Wachten in Panama
05-05-2017 - Cartagena
26-04-2017 - we staan in Zilt Magazine
24-04-2017 - Curacao
28-03-2017 - Naar de ABC eilanden
10-03-2017 - Naar het zuiden
25-02-2017 - Guadeloupe
12-02-2017 - St Kitts, Nevis en Antigua
30-01-2017 - Ontmoetingen
16-01-2017 - Het ware verhaal (deel 2)
15-01-2017 - Van Dominica en Guadeloupe naar Sint Maarten
11-01-2017 - Klussen op Martinique
03-01-2017 - In de Caribbean: Barbados en St Lucia
24-12-2016 - De oversteek over de Atlantische oceaan (4-21 december)
03-12-2016 - Voorbereidingen oversteek Atlantische oceaan
27-11-2016 - Tenerife en La Gomera
22-11-2016 - Het ware verhaal.... ;-)
19-11-2016 - De Canarische eilanden
11-11-2016 - De oversteek naar de Canarische eilanden
06-11-2016 - We pakken het weer op.
19-10-2016 - Een zwarte dag
05-09-2016 - In de Spaanse ria's
01-09-2016 - De eerste oversteek
28-08-2016 - Het buitenboord motortje
24-08-2016 - Kennismaking met Zuid Engeland
19-08-2016 - De eerste dagen
14-08-2016 - we zijn vertrokken
04-08-2016 - we maken plannen om te vertrekken
26-07-2016 - Huwelijksreis


Onze positie