Menu

Verslagen


Het verhaal aan boord van Jan Willem en Marleen.

06-11-2018

Ons verhaal over 12 dagen aan boord van de Blue Roger.

Na een week in Noord Sumatra te hebben getrokken, met behoorlijk wat hevige regenbuien en grijze dagen, zijn we blij verrast om aan te komen op het zonnige eiland Bilitung. En wat een feest dat Frank en Sandra daar op het vliegveld achter een hekje ons op staan te wachten! Zo grappig en bijzonder om elkaar daar te zien! Na een uurtje in de taxi komen we aan bij een prachtige baai, met mooi strand en een gezellige strandtent, waar we de komende dagen geregeld even zullen zijn.  Wij gaan eerst in een zwaar beladen rubberboot ( met 4 volwassenen en bagage en een lading Bintang...) naar de Blue Roger. Heerlijke stoere en comfortabele boot. Al vrij snel gaan we weer naar de strandtent, waar we gezellig wat gaan drinken met een aantal andere zeilers, die inmiddels zijn gearriveerd. We eten er met een Engels/Frans koppel ( Hugh en Priscilla) Later gaan we een kijkje nemen bij een band, die op een plein voor niemand lijkt te spelen. Goede dansmuziek, dus al snel staan we spontaan lekker te swingen. Aan de kant staan kinderen naar ons te kijken, maar we weten ze redelijk makkelijk over te halen om mee te dansen. En vervolgens komen er steeds meer dorpelingen staan kijken. Sommigen gaan mee doen en velen maken foto’s. Ik vind het zo’n grappige en spontaan ontstane belevenis, misschien wel de leukste avond! Als de band vraagt om een verzoeknummer roept Frank “I’am sailing” en dat mag hij dan zelf komen zingen, samen met Hugh, de Engelsman. Op dat moment weet ik nog niet, dat de Indonesische mensen helemaal dol zijn op muziek en vooral op zingen of karaoke.  Steeds zal aan de groep zeilers worden gevraagd of er iemand wil komen zingen, wat niet velen willen overigens. Maar dansen doet iedereen wel veel en vaak. We krijgen de indruk, dat er bij sollicitatieprocedures voor de betere banen ook wordt gevraagd wat je muzikale kwaliteiten zijn. Geen zangtalent, geen baan.. Vele hoogwaardigheidsbekleders ( hoofd toerisme, regenten) treden voor ons op zullen we merken!

Ik zal geen verslag doen van alle activiteiten, die er voor de zeilers zijn georganiseerd, dat wordt een te uitgebreid verhaal en dat heeft Sandra ook al gedaan. Maar wel een paar dingen eruit pikken, die eruit sprongen.

Van de 12 dagen bij Frank en Sandra hebben we overigens maar 5 dagen gezeild, de rest was veelal opgevuld met een programma, dat bedacht was voor de zeilers om meer bekendheid te geven aan de schoonheid van het land, maar ook aan zijn tradities, rituelen, cultuur, geschiedenis, het eten enz.  Al vonden we het soms wel veel en zeer intensief, toch hadden we het niet willen missen. Het gaf deze reis zo’n meerwaarde, doordat we zoveel konden zien en meemaken en doordat we zoveel mensen hebben ontmoet. De Indonesische bevolking is zo vriendelijk, zo lief en behulpzaam. Ze willen heel graag hun land tonen en ons verwennen. Op sommige plekken leken ze nog nooit van die blonde, blanke vrouwen of grote blanke (grijze) mannen te hebben gezien. Je zou je bijna een filmster of prinses wanen.

We zijn op drie verschillende plaatsen geweest. Van 13 tot 16 oktober op Bilitung. Op de dag van de bustour onder andere een bezoek aan de Middelbare school van de hoofdstad van het eiland.  Daar kregen we weer mooie traditionele dansen te zien, maar ook twee militaristische optredens, die zeer oorlogszuchtig aandeden. We waren daar allemaal helemaal ontdaan van. Het bezoek daarna aan een klas was grappig, maar ook rommelig, en er werden weinig vragen gesteld. Ze wilden vooral op de foto met ons. Wat me overal opviel is dat er meisjes met en zonder hoofddoek naast elkaar rondlopen.  Ogenschijnlijk lijkt het er dus tolerant aan toe te gaan. Iedere dag worden we ook verwend met lekker eten. Twee keer een lunch, zittend naast de gouverneur van Bangka, op de grond met tal van heerlijke gerechten. Veel vis natuurlijk, zoals grote garnalen en krab. 

Dan drie fantastische dagen op het water, met niet altijd genoeg wind helaas..   Een tijdje zwemmen er nog een heleboel dolfijnen met ons mee! Heel bijzonder! We liggen op twee prachtige plaatsen voor anker en nemen geregeld even een duik in de Javazee voor een korte verkoeling. Sandra en ik hebben soms wat zorgen over krokodillen of haaien en wij blijven daarom in de buurt van de boot, maar daar hebben onze stoere mannen geen last van. Ons Bintang-borreluurtje wordt een vast ritueel. En het is zo  gezellig en zo mooi tijdens de schemer. We zien dan ook vele vissers, die even langs ons komen varen en allemaal vriendelijk zwaaien. De vriendelijkheid en nieuwsgierigheid van de mensen is zo hartverwarmend. En het is zo’n feest om zo samen buiten te zitten en te eten, van wat Sandra en Frank weer te voorschijn toveren in hun warme keuken! 

We komen op 18 oktober aan bij vissersdorpje Pel Sadai op South Banka. Dit dorpje wordt voor het eerst aangedaan door de zeilrally.  De mensen hebben er ook weer zo hun best gedaan om er mooie dagen van te maken. Wat moet het teleurstellend voor ze zijn, dat er van de 40 boten maar 5 deze plek aan doen. En wij korten ook nog  hun programma met een dag in. Ze laten hun teleurstelling niet merken en ze pakken het flexibel op. De ceremonie begint 19 oktober al om 8.00 uur. Weer toespraken en traditionele dansen en met elkaar dansen ( ik dans onder andere ook een tijdje met de politie van het dorp) en zangoptredens van de regent en zijn vrouw en uitgebreid heerlijk eten etc. “s middags weer een bustour en naar Toboali, de hoofdstad, waar we met hulp van de gidsen ook boodschappen doen. Zo hulpvaardig!  ’s avonds weer feest.

Zaterdag 20 oktober zeilen we weer vroeg verder, nu richting Noord Bangka. Heerlijk even twee rustige dagen op het water. We varen deze dag veel langs de kust,  zien zo mooie stranden en heuvelachtig en groen achterland. We ankeren tegen vijven en gaan dan weer heerlijk zwemmen en daarna (even) verfrist aan het Bintang. Zo speciaal om daar zo te liggen, zonder andere boot in de buurt , ergens voor een Indonesisch eiland in deze tropische temperatuur. Zo gezellig ook met z’n viertjes. “s avonds zet Frank muziek aan uit Top 2000! 

Volgende ochtend weer vroeg op pad om voor donker bij de volgende rallystop te zijn.  Gelukkig voor Frank is het vandaag goed mogelijk om een keer de Spinaker op te zetten m.b.v. Jan-Willem. Het zeilt fantastisch en zodoende zijn we er ruim voor donker. De ankerplaats is voor een mooi strand met zicht op een resort. Het is daar duidelijk wat toeristischer dan de voorgaande plekken. Het strand is schoon gemaakt, geen afval hier!!!  Maar het is ook een zeer onrustige plek, met  heel veel deining. Het wordt dan ook een vrij beroerde nacht. Er komen wat tijdschriften en een dik boek  van de plank boven ons bed op J.W.’s hoofd en de klamboe stort daarbij ook in. En om naar de kant te gaan met de rubberboot moet je door een flinke branding , dus steeds iedereen en alles drijfnat. Wel hilarisch en dikke pret, maar ook wel ongemakkelijk. We besluiten dan ook om de laatste dagen van het resort gebruik te gaan maken en zodoende gaan we nogal plotseling onze tassen weer pakken en van boord, want aan het eind van deze drie dagen Noord Bangka, vliegen wij naar Palembang en vandaar uit vrijdag naar huis terug. 

Het resort ligt prachtig. Wel is het vergane glorie, met lekkende kranen en een lekkende zwanenhals en kakkerlakken en een beest in de klerenkast, die ons ’s nachts wakker houdt, maar er is airco en het bed is schoon. We genieten van het uitzicht en het prachtige (bijna privéstrand) om steeds even te zwemmen. 

23 oktober al vroeg de ceremonie met bekende toespraken en dansen enz.  Wat ik die dag heel leuk vond waren de vrouwen uit de dorpen uit de omgeving, die kwamen koken. Er was een soort kookwedstrijd georganiseerd. Ze maakten de meest fantastische en mooie gerechten, die we later hadden mogen proeven, maar dat hebben we helaas even verkeerd begrepen en zodoende gemist. ’s Avonds weer eten met de zeilers in de strandtent en altijd live muziek en dansen.

24 oktober een bustour langs de plekken, die ze willen promoten. Deze keer was het wat veel van hetzelfde, veel stranden en redelijk toeristische plekken. Ik vond de grote, vrij nieuwe tempel ,waar het Boeddhisme , Taoïsme en Confucianisme samen onder een dak worden beleden wel indrukwekkend. Je vraagt je wel af waar het geld vandaan is gekomen in dit arme land voor zo’n tempel.

’s Avonds nog een barbecue op het strand voor de zeilers. Voor ons de laatste avond met Frank en Sandra in Indonesië. Hoewel we het ook fijn vinden weer naar ons koele landje terug te gaan, geeft het ook een beetje een melancholisch gevoel om weg te gaan. We gaan de warme deken van vriendschap, gezelligheid en de temperatuur ( waar we veel op afgaven) vast ook missen. 

Lieve Frank en San, super bedankt voor jullie gastvrijheid! Het was een hele bijzondere tijd, we denken er met zoveel plezier op terug! We hopen, dat Frank inmiddels zijn koffieapparaat aan de praat heeft gekregen ( maar de kopjes koffie door een zeefje met wc papier waren ook niet te versmaden en met zeer veel zorg door Frank gezet!!) .

Nog een goede vaart toegewenst! Dikke kus!Blue Roger Blogs

01-06-2019 - Aankomst
25-05-2019 - Stoomschip Blue Roger
12-05-2019 - Terug in Spanje en Portugal
29-04-2019 - Met grote snelheid door de Middellandse Zee
19-04-2019 - Blue Roger terug in de Middellandse Zee
04-04-2019 - Terug in de Rode Zee, naar Suez.
09-03-2019 - Rode Zee
21-02-2019 - Van India naar Djibouti
03-02-2019 - Oversteek naar India
30-01-2019 - Thailand, één van de vele ware verhalen.
22-01-2019 - Mooi Thailand
09-01-2019 - Thailand, blog volgt over enige tijd.
26-12-2018 - Het ware verhaal op Langkawi.
22-12-2018 - Langkawi met Floor, Evelien, Martijn en Bowie.
14-12-2018 - Singapore en Maleisië
27-11-2018 - Eind van de Indonesië rally.
06-11-2018 - Het verhaal aan boord van Jan Willem en Marleen.
30-10-2018 - Belitung & Bangka
21-10-2018 - De orang-oetan
15-10-2018 - Bali en Bawean
12-10-2018 - Een droomreis. (Het ware verhaal van Ariëtte)
21-09-2018 - Flores, Sumbawa en Lombok
29-08-2018 - Het eiland Buton, Celebes.
21-08-2018 - Tifu op het eiland Buru
16-08-2018 - Spice Islands
03-08-2018 - Naar Indonesië
19-07-2018 - Op naar T.I.(Thursday Island)
14-07-2018 - Cairns
16-06-2018 - Whitsunday Islands en Magnetic Island.
04-06-2018 - Op weg naar de Whitsunday Islands
04-06-2018 - Het (ware) verhaal van Marjan en Theun.
22-05-2018 - In noordelijke richting langs de kust richting Fraser Island
14-05-2018 - Reparaties aan boord, familie aan boord
06-05-2018 - We are back!
03-11-2017 - Australië !
17-10-2017 - Nieuw Caledonië
05-10-2017 - Bula !
28-09-2017 - Het ware verhaal, deel 3;)
22-09-2017 - Tonga en naar Fiji
10-09-2017 - Walvissen
28-08-2017 - Oversteek van Bora Bora naar Niue.
15-08-2017 - De Society Islands (deel 2)
10-08-2017 - Society eilanden (deel 1)
24-07-2017 - Overtocht Tuamotus met gebroken verstaging
03-07-2017 - Markiezen
23-06-2017 - Pacific
20-05-2017 - Wachten in Panama
05-05-2017 - Cartagena
26-04-2017 - we staan in Zilt Magazine
24-04-2017 - Curacao
28-03-2017 - Naar de ABC eilanden
10-03-2017 - Naar het zuiden
25-02-2017 - Guadeloupe
12-02-2017 - St Kitts, Nevis en Antigua
30-01-2017 - Ontmoetingen
16-01-2017 - Het ware verhaal (deel 2)
15-01-2017 - Van Dominica en Guadeloupe naar Sint Maarten
11-01-2017 - Klussen op Martinique
03-01-2017 - In de Caribbean: Barbados en St Lucia
24-12-2016 - De oversteek over de Atlantische oceaan (4-21 december)
03-12-2016 - Voorbereidingen oversteek Atlantische oceaan
27-11-2016 - Tenerife en La Gomera
22-11-2016 - Het ware verhaal.... ;-)
19-11-2016 - De Canarische eilanden
11-11-2016 - De oversteek naar de Canarische eilanden
06-11-2016 - We pakken het weer op.
19-10-2016 - Een zwarte dag
05-09-2016 - In de Spaanse ria's
01-09-2016 - De eerste oversteek
28-08-2016 - Het buitenboord motortje
24-08-2016 - Kennismaking met Zuid Engeland
19-08-2016 - De eerste dagen
14-08-2016 - we zijn vertrokken
04-08-2016 - we maken plannen om te vertrekken
26-07-2016 - Huwelijksreis


Onze positie